Care e poziția corectă a mâinilor pe volan?

Modul în care îți poziționezi mâinile pe volan în timpul condusului este esențial pentru ușurința executării manevrelor și mai ales pentru siguranța proprie.

Poziția „la ora 3 și la ora 9.”

În primul rând este obligatoriu ca ambele mâini să fie ținute pe volan. Cea mai buna poziționare a lor este „la ora 3 și la ora 9.”

Motivele principale pentru care această variantă este atât de eficientă:

  • este o poziție care îți permite să execuți mișcările necesare fără a fi nevoit/ă să îți iei mâinile de pe volan.
  • în cazul unui impact mâinile nu vor lovi șoferul
  • este o poziție odihnitoare, mai ales la drum lung.

Impactul și Air Bag-ul

După cum spuneam, fixarea corectă a mâinilor este importantă, în caz contrar riști ca în momentul unui impact când air bag-ul se declanșează să te lovești cu propriile mâini, acestea fiind împinse către tine cu o viteză foarte mare.

De asemenea, atenție și la poziționarea degetului mare, el nu trebuie „să închidă” volanul. Și anume, nu trebuie să cuprinzi întreg volanul în mâni. În momentul declanșării, air bag-ul lovește lateral, astfel degetul tău va fi izbit din plin.

Amplasat corect, degetul va rămâne fixat pe umflăturile din lateral ale volanului.

Virajul

Nu uita, în timpul condusului mâinile trebuie să rămână „la 9 ora și ora 3.” Astfel, în cazul virajelor, brațele aproape se vor încrucișa. Dacă este nevoie, unghiul virajului fiind mai mare, mâna situată dedesubt va trece deasupra. Aceasta se întâmplă în cazuri mai rare și se execută la o viteză mică.

Poziția Corpului

Pentru a avea o poziție comodă este imprtant ca între scaun și umeri să fie un contact permanent. Așadar, este recomandat să te poziționezi astfel încat să împingi volanul și nu să-l tragi spre tine.

Învață și despre reglarea oglinzilor retrovizoare aici.

Spor la condus!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *