Chestionare auto explicate: „Care dintre autovehicule pot traversa intersecţia din imagine?”

Întrebarea postată sătpămâna trecută pe facebook, luată dintr-un chestionar auto DRPCIV, a fost:

„Care dintre autovehicule pot traversa intersecţia din imagine?”
Chestionare auto: Întrebarea #620

Întrebarea din această saptămână se regăsește în capitolul „Prioritate de trecere” (găsiți aici tot capitolul: www.soferonline.ro/curs-de-legislatie-auto/capitol-prioritatea-de-trecere ), iar variantele de răspuns sunt următoarele:

  • Varianta A: niciunul;
  • Varianta B: autocamionul şi autobuzul;
  • Varianta C: autoturismul galben şi autoturismul roşu;

Răspunsul corect la această întrebare este Varianta A: niciunul.

Iată explicația pe larg:

Explicație: Art. 57 (1) La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreapta. (2) La intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare, semafoare sau de catre politistul rutier, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia sau indicatiile acestuia. (3) Patrunderea unui vehicul intr-o intersectie este interzisa daca prin aceasta se produce blocarea intersectiei. (4) In intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie. Art. 59 (1) In intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie. (2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta. (3) In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii. (4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.
Sursă explicație: OUG 195/2002, art. 57, al. (2); art. 59, al. (2)

 

Pe pagina noastră de facebook (fb.com/soferonline) vom posta în fiecare saptămână o întrebare luată dintr-un chestionar auto DRPCIV și vă vom lasă pe voi să răspundeți.

Descarcă aplicația gratuit:
Android: Descarcă
iOS: Descarcă

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *