Chestionare auto explicate: „În ce ordine vor circula autovehiculele prin intersecţia prezentată, dacă semafoarele nu funcţionează?”

Întrebarea postată pe pagina noastră de facebook, luată dintr-un chestionar auto DRPCIV de săptămâna trecută este:

„În ce ordine vor circula autovehiculele prin intersecţia prezentată, dacă semafoarele nu funcţionează?”

Chestionare auto: Întrebarea #674

Întrebarea se regăsește în capitolul „Prioritatea de trecere” (găsiți aici tot capitolul: www.soferonline.ro/curs-de-legislatie-auto/capitol-prioritatea-de-trecere ):

  • Varianta A: tramvaiul 1, tramvaiul 2, autoturismul;
  • Varianta B: autoturismul, tramvaiul 1, tramvaiul 2;
  • Varianta C: tramvaiul 1, autoturismul, tramvaiul 2.

Răspunsul corect la această întrebare este Varianta B: autoturismul, tramvaiul 1, tramvaiul 2.

Mai jos găsiți explicația oficială:

Explicație: Art. 57 (1) La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreapta. (2) La intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare, semafoare sau de catre politistul rutier, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia sau indicatiile acestuia. (3) Patrunderea unui vehicul intr-o intersectie este interzisa daca prin aceasta se produce blocarea intersectiei. (4) In intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie. Art. 59 (1) In intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie. (2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta. (3) In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii. (4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.
Sursă explicație: OUG 195/2002, art. 57, al. (2); art. 59, al. (3)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *