Chestionare auto explicate: Cum procedaţi dacă vă aflaţi la volanul autoturismului?

Săptămâna trecută am continuat seria de postări cu întrebări luate din chestionare auto DRPCIV.

Întrebarea de săptămâna trecută a fost:

„Cum procedaţi dacă vă aflaţi la volanul autoturismului?”
Chestionar auto DRPCIV
Chestionar auto: Întrebare #818

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întrebarea se regăsește în capitolul „Prioritate de trecere” (găsiți aici tot capitolul: www.soferonline.ro/curs-de-legislatie-auto/capitol-prioritatea-de-trecere ), iar variantele de răspuns sunt următoarele:

  • Varianta A: acordaţi prioritate tramvaiului;
  • Varianta B: acordaţi prioritate autobuzului;
  • Varianta C: acordaţi prioritate ambelor vehicule, fiind din serviciul de transport public de persoane.

Majoritatea celor care au comentat la postare (găsiți aici postarea: Postare), au ales Varianta B, urmând ca A să fie cea mai aleasă variantă.

Varianta corectă a acestei întrebări, conform legislației, este: Varianta B: acordaţi prioritate autobuzului.

Găsiți mai jos explicația pe larg:

Explicație: Art. 57 (1) La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreapta. (2) La intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare, semafoare sau de catre politistul rutier, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia sau indicatiile acestuia. (3) Patrunderea unui vehicul intr-o intersectie este interzisa daca prin aceasta se produce blocarea intersectiei. (4) In intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie. Art. 59 (1) In intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie. (2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta. (3) In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii. (4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.
Sursă explicație: OUG 195/2002, art. 57, al. (2); art. 59, al. (2)

 

Vom continua seria de întrebări luate din chestionare auto DRPCIV și vă vom lăsa pe voi să raspundeți la ele, urmând ca noi să revenim cu varianta corectă și explicația aferentă. Asigură-te că le zici și altor prieteni care fac școala de soferi pentru a-i ajuta și pe ei 🙂

Descarcă aplicația gratuit:
Android: Descarcă
iOS: Descarcă

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *