Chestionare auto Explicate

Chestionare auto explicate: În ce ordine vor intra autovehiculele în intersecţie?

Săptămâna trecută am postat pe pagina noastră de facebook următoarea întrebare, luată dintr-un chestionar auto DRPCIV:

„În ce ordine vor intra autovehiculele în intersecție?”

Chestionar auto DRPCIV explicat
Chestionar auto: Întrebarea #758

Întrebarea se regăsește în capitolul „Prioritate de trecere” (găsiți aici tot capitolul: www.soferonline.ro/curs-de-legislatie-auto/capitol-prioritatea-de-trecere ), iar variantele de răspuns sunt următoarele:

  • Varianta A: motocicleta, autocamionul, autoturismul;
  • Varianta B: motocicleta, autoturismul, autocamionul;
  • Varianta C: autocamionul, motocicleta, autoturismul;

Foarte multă lume a interacționat cu postarea respectivă, ajungându-se la un total de 78 de comentarii (găsiți aici postarea: Postare ), dintre care majoritatea au ales varianta A, dar și varianta B a fost „populară”, pe când varianta C a fost cea mai puțin aleasă.

Ei bine, varianta corectă, conform legislației este Varianta A: motocicleta, autocamionul, autoturismul. Mai jos găsiți explicația pe larg:

Art. 57 (1) La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa cedeze trecerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreapta. (2) La intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare, semafoare sau de catre politistul rutier, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia sau indicatiile acestuia. (3) Patrunderea unui vehicul intr-o intersectie este interzisa daca prin aceasta se produce blocarea intersectiei. (4) In intersectiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circula in interiorul acestora au prioritate fata de cele care urmeaza sa patrunda in intersectie. Art. 59 (1) In intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie. (2) In intersectii, conducatorii vehiculelor care vireaza spre stanga sunt obligati sa acorde prioritate de trecere vehiculelor cu care se intersecteaza si care circula din partea dreapta. (3) In intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai in cazul in care doua vehicule urmeaza sa se intalneasca, fiecare intrand in intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator avand aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii. (4) Cand un semafor cu trei culori are o lumina verde intermitenta suplimentara, montata la acelasi nivel cu lumina verde normala a semaforului, sub forma unei sageti verzi pe fond negru, cu varful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifica permisiunea pentru vehicule de a-si continua drumul in directia indicata de sageata, indiferent de culoarea semaforului electric, cu conditia acordarii prioritatii de trecere vehiculelor si pietonilor care au drept de circulatie.
Sursă explicație: OUG 195/2002, art.57, al. (1); art. 59, al. (3)

 

Vom continua seria de întrebări luate din chestionare auto DRPCIV și vă vom lăsa pe voi să raspundeți la ele, urmând ca noi să revenim cu varianta corectă și explicația aferentă. Asigură-te că le zici și altor prieteni care fac școala de soferi pentru a-i ajuta și pe ei 🙂

Descarcă aplicația gratuit:
Android: Descarcă
iOS: Descarcă

 

1 thought on “Chestionare auto explicate: În ce ordine vor intra autovehiculele în intersecţie?”

  1. Buna ziua pt redobandirea permisului suspendat pt conducerea sub inflienta alcolului ce acte miar trebuie sa il pot recupera in urma terminari procesului de judecata .De la tribunalul barlad mi sa spus ca mi se inapoiaza permisul inapoi unde as putea sa merg si c acte miar trebui

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: