Sfaturi pentru condusul pe timp de iarnă

Iarna este sezonul în care șofatul presupune mai multă atenție decât în orice altă perioadă a anului. Condusul pe timp de iarnă, în condiții de zăpadă, gheață, ninsoare sau ceață este mai dificil și necesită o serie de măsuri suplimentare pentru toți conducătorii auto.

Pentru a face lucrurile mai plăcute și ușoare, ți-am pregătit o listă cu aspectele esențiale pe care să le iei în considerare odată cu trecerea la anotimpul rece. Așadar, ține cont de: asigurarea unei vizibilități bune, folosirea anvelopelor potrivite, păstrarea unei distanțe suficiente între vehicule, adaptarea vitezei la condițiile de deplasare, păstrarea mașinii curate, montarea lanțurilor de zăpadă pentru sectoarele de drum înzăpezite.

Asigurarea unei vizibilități bune

Vizibilitatea redusă poate împiedica șoferul să perceapă în timp util pericolul. 👀

Înainte de a porni la drum, curăță bine mașina și înlătură în întregime zăpada și gheața de pe geamurile acesteia. Este important să te asiguri că nu ai zăpadă nici pe cupola mașinii. În timpul condusului, zăpada se poate împrăștia, afectând vizibilitatea șoferului mașinii din spatele tău. De asemenea, corpurile de iluminare exterioare ale mașinii, mai ales luminile de semnalizare și farurile, trebuie curățate de zăpadă și de gheață. Acest lucru ajută alți participanți la trafic să îți identifice mașina pe drum.

Circulă cu viteză redusă în condiții de ploaie, ninsoare sau ceață. Astfel, vei avea un timp mai mare de reacție în cazul unei situații neprevăzute. 

Asigurarea unei vizibilități bune pe timp de iarnă

Anvelope de iarnă

Conform Brigăzii Rutiere a Capitalei, purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă. Indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheață sau polei.

Cauciucurile de iarnă sunt construite special pentru a face faţă şofatului în condiţiile dificile caracteristice iernii precum zăpadă, gheaţă, polei. Experţii în domeniu sunt cu toţii de părere că se comportă mult mai bine decât cauciucurile de vară, atunci când temperatura aerului scade sub valoare de  +7 grade Celsius. Citește mai multe despre anvelopele de iarnă aici.

Anvelope de iarnă

Pregătește-ți mașina pentru sezonul rece

Pe lângă anvelopele de iarnă, asigură-te că autovehiculul tău este echipat corespunzător pentru acest anotimp. În plus față de echipamentul general (antigel, ulei de motor etc.) și cel obligatoriu (trusa de prim-ajutor, stingător de incendiu, triunghiuri reflectorizante, fii sigur că ai și următoarele lucruri:

  • Lanțuri antiderapante (folosirea lor poate fi obligatorie pe anumite sectoare de drum);
  • Pereie pentru înlăturat zăpada;
  • Racletă pentru gheață;
  • Spray de dezghețare;
  • Lichid pentru spălarea parbrizului pe timpul iernii;
  • Cabluri electrice pentru baterie;
  • Cabluri pentru tractare;
  • O lopată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *