Legea circulației: Noi sancțiuni pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc

Proiectul de ordonanță de modificare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prin care sunt introduse noi sancțiuni în situația folosirii telefoanelor mobile într-un mod neadecvat a fost aprobat și urmează să fie pus în practică începând cu 12 octombrie.

Actul normativ prevede:

„(3) În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Noua sancțiune este de 6-8 puncte amendă (clasa a III-a) și 4 puncte penalizare. O amendă care se înscrie în această clasă este în jur de 870 lei – 1.160 lei.
De reținut este că termenul de plată a amenzii la jumătate din valoarea ei a crescut de la 48 de ore la 15 zile.

Sancțiunea se adresează și vehiculelor pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere: „cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (aceeaşi ca la conducătorii de autovehicule) şi pentru conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pentru săvârşirea contravenţiei ‘ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, a telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Suspendarea Permisului

De asemenea, proiectul prevede „un mecanism mai aspru de sancţionare, raportat la pericolul social al faptei, în situaţia în care utilizarea telefonului mobil, precum şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, se realizează concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, în acest caz se aplică „sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule”.

30 de zile este perioada minimă de suspendare a permisului de conducere; aceasta nu poate fi redusă. Însă pentru suspendările de 60 sau 90 de zile există posibilitatea susținerii unui test. Pentru detalii despre redobândirea permisului suspendat intră aici.

Alte sancțiuni care se înscriu în clasa a III-a sunt: depășirea vitezei legale cu 41 km/h și neoprirea la semnalele polițistului.

Proiectul de ordonanţă de modificare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice îl găsești aici.

Spor la condus!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: