Înscriere Școala de Șoferi – categoria B

Înscrierea la școala de șoferi și orele de legislație rutieră

După câteva amânări, am luat într-un final decizia de a mă înscrie la școala de șoferi. Ca să mă asigur că e o hotărâre definitivă, am și sunat în ziua respectivă la școala de șoferi, pentru înscrie. Am ales școala de pe pagina acestora din aplicația SoferOnline.

Următorul pas a fost să obțin adeverința medicală de la medicul de familie și să mă programez la analizele pentru fișa medicală și testul psihologic.

Fișa Medicală

Pentru fișa medicală este nevoie de adeverință de la medicul de familie și cartea de identitate, în original. Examinarea constă din: consult oftalmologic, consult orl, EKG, aptitudini motrice de bază (de exemplu, ridică-te pe vârfuri, stai pe călcâie etc). Fișa se eliberează pe loc.

Testul Psihologic

Înscrierea la școala de șoferi- Testul Psihologic
Testul Labirint

Testul psihologic a fost format din 2 părți. Prima dată a trebuit să rezolv testul labirint, care urmărește persistența atenției. A doua probă este pentru testarea reflexelor (atenția distributivă, viteza de reacție și autocontrolul). La un calculator sunt conectate 2 pedale, care trebuie apăsate fie pe rând, fie deodată, în funcție de culoarea care apărea pe ecran. Astfel, când apărea culoarea roșie trebuia să apăs pedala stângă, când apărea pe ecran culoarea albastră-pedala dreaptă, iar când apărea culoarea albă- ambele pedale. Avizul psihologic se eliberează pe loc.

Avizul Psihologic

În total, la clinica la care am fost eu, am plătit 200 de lei (50 de lei testul psihologic, 150 de lei analizele medicale). Atenție, unele școli de șoferi lucrează cu anumite clinici. Cel mai bine e să întrebi înainte la școala de șoferi aleasă dacă îți poți face analizele la orice clinică acreditată sau trebuie să mergi la una specifică.

Testul psihologic nu e greu. Cred că nu sunt singura persoană care s-a gândit că poate va fi vorba de ceva complicat și există șanse să nu-l iau. Însă, testul este destul de simplu. Nu ai de ce să-ți faci griji.

După aceea, am completat și semnat actele din dosarul cursantului. Am pus în dosar fișa medicală, testul psihologic, o copie după buletin și l-am predat școlii de șoferi.

Orele de Legislație Rutieră la Școala de Șoferi

Cursul de legislație rutieră se face înainte de a începe orele de condus propriu-zise. La unele școli de șoferi poți alege să participi la acesta fizic, în sala de curs, sau online, prin videoconferință. Eu am participat la curs online (de luni până joi, câte 2 ore, de la 16 la 18) , pe platforma Zoom (accesând un link pe care l-am primit pe email-ul personal).

La finalul cursului se susține un test pentru verificarea cunoștințelor. După aceea, vei lua legătura cu instructorul tău pentru a te programa la ședințele de condus.

Vezi și: Cum a decurs prima oră de condus?

4 thoughts on “Înscriere Școala de Șoferi – categoria B”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *