Noțiuni de bază pentru circulația cu bicicleta

Dacă ai luat decizia să-ți iei o bicicletă, să circuli prin oraș, și nu numai, te felicit în primul rând. Iar, ca să te asiguri că ești gata să pedalezi în siguranță, ți-am pregătit câteva noțiuni de bază pe care fiecare biciclist ar trebui să le cunoască.

.

Noțiuni de bază pentru bicicliști

Circulația cu Bicicleta: Noțiuni de bază

Aceasta este lista cu termenii de bază, din legislația rutieră, pe care e important să îi știi de la bun început:

Bicicleta

Să începem cu definiția oficială a bicicletei. 😀

Conform Codului Rutier (Cap.I, Dispoziții Generale), bicicleta este un vehicul prevăzut cu două roți, propulsat exclusiv prin forța musculară, cu ajutorul pedalelor sau manivelelor.

Pista pentru biciclete

Reprezintă subdiviziunea părții carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pistă separată de drum, special amenajată, semnalizată și marcată corespunzător, destinată numai circulației bicicletelor și mopedelor.

Daca pe direcția de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, ca biciclist ești obligat să circuli numai pe această pistă. Se interzice circulația altor participanți la trafic (pietoni, autovehicule etc.) pe pistă.  (Cap. V, Reguli de circulație)

Legat de definiția pistei pentru biciclete, e important de luat în considerare termenii ”special amenajată”, ”semnalizată” și ”marcată corespunzător”. Pentru ca pista de biciclete să fie una legală, trebuie să îndeplinească aceste 3 condiții, în paralel. Și anume, sunt orașe în care există marcaje pentru pistă pe trotuare, însă nu îndeplinesc și celelalte condiții (nu sunt prevăzute cu indicatoarele rutiere, pista nu este delimitată etc.), așadar acestea nu sunt conform legii.

Pe autostradă este interzisă circulația cu bicicleta.

Obligații pentru a circula pe drumurile publice

(Cap. Reguli de circulație)

Pentru a circula legal pe drumurile publice ca biciclist, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani împliniți.

De asemenea, bicicleta ar trebui să fie echipată astfel:

a) prevazută cu dispozitiv de frânare eficace;

b) prevazută cu un sistem adecvat, functional, de direcție (ghidon funcțional);

c) dotată cu sistem de avertizare sonoră (sonerie, claxon); se interzic echiparea și folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;

d) echipată cu faruri și stopuri: în față cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roșie și cu dispozitive reflectorizant-fluorescente (catadioptru montat pe spițe sau bine-cunoscutul ”ochi de pisică”).

Este interzisă circulația pe timpul nopții, dacă vehiculul tău nu este echipat cu aceste accesorii (în stare de funcționare).

Purtarea căștii este opțională, însă noi o recomandăm cu tărie. O spun din experiența proprie, te protejează și poate diminua cu mult gravitatea unui accident! 🙌

De asemenea, nu uita că atunci când circuli cu bicicleta pe drumurile publice, este necesar să ai la tine, în permaneță, un document de identitate.

Ține minte aceste lucruri și pedalează ca un biciclist model! 😀

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *