Obține permisul de conducere Online, fără și școală de șoferi)

Găsim tot mai des pe Social Media, și în Grupul Șoferilor, postări și conturi ce promit obținerea unui permis de conducere, fără susținerea vreunui examen (fie el teoretic sau practic) și chiar fără a urma cursurile unei școli de șoferi acreditate. Ba mai mult, toată procedura se întâmplă online, ei promițând că vei primi acasă permisul, înregistrat în baza de date DRPCIV (DGPCI) a poliției, toate aceste într-un mod oficial.

Aveți mare grijă, și nu cădeți în această capcană! Cei ce fac aceste promisiuni, umblă cu cioara vopsită (vorbă din popor ce înseamnă că mint), crează acte false și pun în pericol participanții la trafic și pot crea consecințe penale pentru cei ce vor folosi aceste permise false. Riscați chiar să vă fie furate datele și banii dați sunt degeaba.

Mai jos subliniem diferențele dintre procedura falsă și cea corectă pentru obținerea unui permis de conducere.

Cum să nu luați țeapă și să obțineți un permis FALS?

Această tehnică am observat-o răspândită pe Instagram: sunt conturi „oficiale”, ce au poze cu permise de conducere, sau filmulețe cum aceste permise sunt produse, sau proaspeți „șoferi” (între ghilimele, pentru că nu pot fi numiți astfel, acel document neavând un temei legal) ce le-au primit.

În cazul de față, se promite obținerea unui permis la categoria A, cu un preț de 430 de euro (asemănător cu prețurile practicate de școlile de șoferi din România), dar fără curs, fără examen, fără lecții practice, doar pe baza spuselor că „mă descurc să conduc”.

Cum se obține permisul de conducere LEGAL și REAL?

Eliberarea permiselor de conducere în România, este reglementată de DGPCI (denumit în trecupt DRPCIV) ce face parte din Ministerul Afacerilor Interne. Deci, singurele permise se obțin de la ei, nu de pe internet, Facebook, Instagram sau TikTok. Pentru obținerea permisului se urmează o pregătire teoretică legislativă (în cadrul unei școli de șoferi avizate), și una practică (cu un instructor atestat, fie privat independent, fie din cadrul unei școli de șoferi). După această pregătire, se suțin 2 probe (examene): teoretic (sala) și practic (condusul/traseul). Abia după acestea, veți primi prin poștă permisul de conducere.

Tot procesul de obținere a permisului prin care trece un cursant, este descris în secțiunea Jurnalul unui Cursant la Școala de Șoferi. În liniile de mai jos sunt sumarizați pașii necesari obținerii unui permis de conducere, în România:

1. Înscrierea la școala de șoferi

Primul pas (și unul dintre cei mai importanți) este alegerea unei școli de șoferi, care să te ajute în tot procesul de pregătire și obținere a permisului auto.

Alege-ți școala de șoferi în funcție de rezultatele acesteia, de review-urile cursanților, și de zona în care îți desfășori activitate. Pe site-ul nostru, găsești lista cu școlile de șoferi din România, organizată pe județe, cu review-uri de la foștii cursanți, pentru a putea face o alegere înțeleaptă. La înscriere, ai nevoie de actul de identitate și posibil alte documente(în funcție de politica școlii).

La înscriere, poți alege pe ce mașină vrei să faci școala de șoferi (în funcție de preferințele dorite) și cu ce instructor (dacă nu ai preferințe te poți sfătui cu personalul din cadrul școlii).

Vârsta minimă pentru înscrierea la școala de șoferi, categoria B este de 17 ani și 9 luni (deci cu 3 luni înaintea împlinirii vârstei de 18 ani). Cursanții cu vârste între 16 și 18 ani, pentru categoriile AM, A1 și B1, au nevoie și de o declarație autentificată notarial, ce exprimă acordul părinților (sau părintelui) pentru participarea la pregătire și examinare.

Documentele opționale, care vor fi ulterior necesare (te va îndruma personalul din cadrul școlii pentru obținere):

 • aviz psihologic (unele școli permit susținerea acestuia în cadrul școlii)
 • analize medicale (necesară adeverință de la medicul de familie)
 • cazier judiciar
 • taxă de permis

2. Pregătirea (învățarea)

La înscriere, vei primi orarul lecțiilor de legislație din cadrul școlii de șoferi, care sunt obligatorii, și recomandăm cu căldură sa participi și să fii atent. Astfel, îți va fi mai simplu cu învățarea chestionarelor, și chiar și la condus. Este important să înțelegi partea teoretică (legislația rutieră, lecțiile de mecanică, conducere preventivă, șamd.), nu doar pentru examen, ci pentru a fi un șofer bun și a te putea descurca în orice situație. Spre exemplu, o înțelegere în detaliu a cum funcționează mecanic un autovehicul, te ajută chiar din primele ore de condus: vei înțelege ce se întâmplă când apeși ambreiajul pentru a schimba vitezele.

Tot la înscriere, școlile partenere SoferOnline îți vor înmâna datele de acces la contul de pregătire, unde rezolvi chestionare din întrebările ce îți vor veni la examenul de la poliție.

La finalizarea cursurilor teoretice, vei susține un examen de ieșire din școală, după care veți putea „ieși pe traseu”, adică începe orele de conducere alături de instructorul ales. La ședințele de conducere, vei începe treptat să cunoașteți automobilul și să deprinzi obiceiurile necesare unui șofer:

 • ajustarea oglinzilor și a scaunului
 • poziția corectă de condus
 • schimbarea vitezelor
 • frânarea, accelerarea
 • depășirea, întoarcerea, parcarea
 • conducerea pe timp de zi, pe timp de noapte, pe ploaie
 • prioritatea de trecerea
 • conducerea preventivă
 • și multe altele

! Dacă simți că nu ești compatibil cu instructorul, ai opțiunea GRATUIT, și fără nicio problemă, să ceri școlii de șoferi să îți schimbe instructorul.

3. Examenul teoretic (sala)

După finalizarea orelor de conducere (și evident a acelor de legislație), urmează examenul teoretic, printr-un chestionar auto, ce se va suține la sediul poliției (DGPCI). Pentru acesta:

 • Primești de la școala de șoferi dosarul, pentru examinare
 • Te programezi online pe site-ul DGPCI (DRPCIV)
 • Te prezinți în ziua și la ora programării, la sediul DGPCI, cu dosarul
 • După verificare, primești înapoi dosarul și intri în sala de examen

Mai multe detalii în articolul dedicat probei teoretice, unde afli care sunt cele mai dificile întrebări, unde să fi atent, și ce ai de făcut pentru reprogramare dacă nu ai fost admis.

4. Examenul practic (traseul)

După susținerea (și promovarea) examenului teoretic, urmează examenul practic („proba de condus”). Pentru aceasta:

 • Te programezi la proba practică: chiar după ce ai terminat examenul teoretic (pe calculator vor apărea datele disponibile pentru programare), sau la ghișeul Programare Traseu, din cadrul DGPCI
 • În ziua aleasă, te vei prezenta la locul și ora indicată (pe documentul primit de la DGPCI), CU DOSARUL CURSANTULUI la tine
 • Acolo te vei intalni cu instructorul și examinatorii, si vi se va comunica ordinea examinării
 • Când urmează rândul tău, te vei așeza pe scaunul șoferului, vei semna fișa de examinare și vei asculta explicațiile polițistului
 • La finalul examinării, polițistul își va comunica greșelile făcute, și îți va oferi calificativul ADMIS sau RESPINS

Mai multe detalii în articolul dedicat probei practice. Recomandam sa-l citești, pentru a afla detalii cum ar fi: reprogramarea la traseu, la ce să fii atent în timpul examenului, cum se punctează greșelile și ce se greșește cel mai des.

5. Primirea permisului prin Poștă

După ce ai trecut cu brio de cele două probe, în decurs de aproximativ o săptămână, vei primi prin poștă permisul. Dacă este necesar să conduci până la perioada venirii permisului, poți să ceri la sediul poliției o dovadă înlocuitoare.

Baftă la examene, și spor la condus!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *