Pachetul de mobilitate 2020 (pentru șoferii de camioane)

Pachetul de mobilitate privind tranportul rutier a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, urmând să intre în vigoare din data de 20 august 2020. Acesta prevede o serie de modificări în ceea ce privește regulile referitoare la detaşarea şoferilor, perioadele de conducere şi cele de repaus.

Pachetul de mobilitate 1 (pentru șoferii de camioane)

Ce prevede pachetul de mobilitate?

Conform UNTRR (Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România), noua legislaţie votată de Parlamentul European presupune următoarele:

  • Șoferul trebuie să se întoarcă acasă sau la bază pentru odihna săptămânală, la fiecare 4 săptămâni. Companiile au obligația de a asigura reîntoarcerea acasă a șoferilor.
  • Interzicerea efectuării în vehicul a perioadelor de odihnă săptămânale normale, departe de bază. Și anume, odihna săptămânală nu se mai poate efectua în cabină ci doar în spații de cazare asigurate de angajator. Interdicția se referă în special la faptul că în momentul de față există o deficienţă dovedită de locuri sigure de parcare, pe reţeaua principală de drumuri europene, care să fie dotate corespunzător şi securizate.
  •  Este posibilă efectuarea a 2 perioade de repaus săptămânal reduse consecutive.
  • Este permisă depășirea perioadei de conducere zilnică sau cea săptămânală cu până la 1 oră. Asta în cazul în care e necesar să ajungeți la baza de staționare sau acasă pentru a efectua odihna săptămânală.
  • Este permisă depășirea perioadei de conducere zilnică sau săptămânală cu maxim 2 ore dacă este necesar să ajungeți la bază sau acasă pentru odihna săptămânală. Asta dacă înainte de extindere faceți o pauză de 30 de minute. Prelungirile se compensează cu odihnă echivalentă luată în bloc până la sfârșitul următoarelor 3 săptămâni.

Regulile cu privire la timpul de odihnă, inclusiv cele ce vizează întoarcerea şoferilor, vor fi aplicate la 20 de zile de la intrarea în vigoare a legislaţiei.

Cum ți se par aceste prevederi? Ești de acord cu ele?

Hai în comunitatea noastră de șoferi profesioniști- Grupul de Facebook Șoferi Profesioniști SoferOnline

via GIPHY

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: