Permisul auto 2021. Care sunt modificările apărute?

Anul precedent (2020) a adus cu sine o serie de modificări importante în domeniul legislației rutiere și în ceea ce privește permisul auto, vizând sumele de plată pentru eliberarea acestuia și normele pentru recuperarea permisului suspendat. În plus, a fost luată hotărârea ca preschimbarea permiselor obținute în Marea Britanie să fie posibilă în continuare în România. Chiar și după Brexit, fără obligația de a susține un nou examen auto.

Noi tarife pentru permisul auto și certificatul de înmatriculare

Începând cu iunie 2020, se plătește o taxă mai mare pentru permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare.

Noile tarife sunt:

  • 89 de lei- taxa pentru eliberarea permisului auto (suma anterioară era 68 de lei)
  • 49 de lei- taxa pentru certificatul de înmatriculare (suma anterioară era 37 de lei)

Plata acestora, precum și a autorizațiilor de circulație provizorie, nu mai poate fi efectuată la ghișeele DRPCIV, începând cu septembrie 2020. Tot din septembrie, achitarea mai multor taxe, printre care și cele de mai sus, se poate face din platforma ghișeul.ro

Din decembrie 2020, taxele pentru permisul auto, certificatul de înmatriculare și autorizațiile de circulație provizorie se pot plăti și direct pe site-ul oficial DRPCIV, utilizând cardul bancar. Achitarea sumei se face de la secțiunea servicii online – plăți sau poate fi efectuată după finalizarea programării online la ghișeu. Citește mai multe despre achitarea taxelor aici.

Poză- permisul auto

Noi reguli pentru recuperarea permisului suspendat

Dacă permisul tău de conducere a fost suspendat poți să-l recuperezi mai repede, susținând testul 13 din 15. Dar, ai obligația de a depune cererea pentru redobândire până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi (+cele 15 zile în care poți circula cu dovada), a perioadei de suspendare. Vestea bună este că a scăzut timpul de așteptare pentru soluționarea cererilor. Acum vei primi un răspuns (negativ sau pozitiv) în maxim 5 zile de la depunere.

Află mai multe informații despre persoanele care pot solicita reducerea perioadei de suspendare. Citește articolul „Redobândirea (recuperarea) permisului de conducere suspendat.

Care sunt noile țări pentru care permisul auto este preschimbat fără examen?

Au fost adăugate 11 noi țări pe lista statelor emitente de permise auto ce pot fi preschimbate în România fără examen, conform deciziei Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, în lista cuprinzând statele membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere sunt acum 59 de țări emitente de permise de conducere naţionale ce pot fi preschimbate fără examinarea sau testarea deţinătorilor unor astfel de permise. Irak, Palestina, Regatul Thailanda și Principatul Liechtenstein, se regăsesc printre acestea, conform avocatnet.ro

În ceea ce privește Marea Britanie s-a decis că, deși perioada de tranziție hotărâtă prin Acordul privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană s-a sfârșit, permisele obținute pe teritoriul Marii Britanii vor putea fi preschimbate în continuare în România și după 1 ianuarie 2021, fără obligația de a susține un nou examen.

Noi unități medicale în care se poate obține fișa medicală

O nouă listă cuprinzând unităţile medicale din ţară care sunt autorizate să elibereze fişa medicală pentru obţinerea sau preschimbarea permisului auto a fost pubilcată de către autorități, pe site-ul Ministerului Sănătății, în noiembrie 2020.

Lista cuprinde 619 centre din întreaga țară. Cu toate acestea, unele dintre unitățile din listă sunt autoirzate doar în câteva specialităţi.

Sepcialitățile necesare obţinerii permisului auto sunt: medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie.

De reținut e că fișa medicală este necesară pentru obținerea permisului auto sau pentru preschimbarea celui expirat. Nu e necesară în situația în care permisul de conducere a fost furat, deteriorat, pierdut sau titularul şi-a schimbat numele.

Spor la condus!

5 thoughts on “Permisul auto 2021. Care sunt modificările apărute?”

  1. Vanatoriu Claudia

    Buna ziua in data de 1 aprilie sustin poba scrisa pt a doua oara pt permisul auto. Mai trebuie platita raxa de reexaminare? Mulțumesc

  2. Buna ziua,sotului i s-a suspendat permisul ptr.90 zile din causa vitezei, in cat timp trebuie sa efectueze examenul ptr.redobandirea permisului?.Noi stiam ca in timp de 30 zile dar nu suntem siguri de acest raspuns.Multumim anticipat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *