Întrebări Frecvente Legate de Permisul de Conducere

1. Permisele de conducere sunt transmise prin poștă?

Da. Serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor (DRPCIV), transmit permisele de conducere, obținute prin examen sau preschimbare, la domiciliul titularului, folosind serviciul de curierat al Poștei Române. Livrarea se face în 5-15 zile. Exceptându-i pe cei care au obținut permisul de conducere prin examen, solicitanții vor primi o dovadă cu drept de circulație, pentru 15 zile. 

2. Se poate face livrarea permisului de conducere altundeva decât la adresa de domiciliu?

Da, atunci când e vorba de preschimbarea acestuia, puteți alege adresa la care dorești să fie livrat (domiciliu, serviciu sau oricare altă adresă la care poți fi găsit). Nu este posibil în cazul permiselor noi, obținute prin examen. Acestea vor fi livrate la adresa de domiciliu. 

3. La schimbarea domiciliului este necesară preschimbarea permisului de conducere? 

Nu, nu este obligatoriu. 

4. În cazul în care permisul de conducere a fost pierdut/furat/deteriorat, se poate solicita eliberarea unui duplicat fără a mai fi nevoie de fișa medicală?

Da. Permisul de conducere nou va fi eliberat cu valabilitatea administrativă a celui pierdut/furat/deteriorat.

5. Se poate solicita preschimbarea permisului de conducere românesc înainte de expirarea valabilității acestuia ? Cu cat timp înainte?

Da, se poate. Nu este prevăzută o anumită perioadă. 

6. Unde trebuie depusă cererea pentru preschimbarea permisului de conducere?

Cererea poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Citește mai multe despre preschimbarea permisului aici. 

7. Unde pot susține examenul pentru reducerea perioadei de suspendare în cazul în care mi-a fost reținut permisul?

Examenul trebuie susținut de către titularul permisului de conducere la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență. Citește mai multe despre permisul suspendat aici.

8. Cum pot intra în posesia permisului dacă am fost declarat admis la examenul în vederea obținerii acestuia?

Permisele de conducere obținute prin examen se transmit numai prin poștă la domiciliul titularilor folosind serviciul de curierat al Poștei Române. Nu se va elibera o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere.

9. De unde poate fi eliberat cazierul auto (istoric sancțiuni)?

La cerere, titularul permisului poate obține (personal) informații în legătură cu numărul de puncte de penalizare care i-au fost aplicate.  În cazul posesorilor de permise de conducere străine, această evidență se ține de către autoritățile din statul emitent.

Aceste întrebări întrebări frecvente au fost preluate de pe site-ul oficial DRPCIV.

8 thoughts on “Întrebări Frecvente Legate de Permisul de Conducere”

  1. Dacă mi s a reținut carnetul pt viteza,pentru 3 luni,particip la examenul pt redobandire permis la 30 zile cu succes si Poliția dupa aceasta perioada justifica ,ca nu au personal sa verifice dosarele,ce trebuie să fac

    1. Buna ziua. Am o problema. De curând am predat permisul la preschimbat dar am fost sunat de la politie ca nu pot sa îmi elibereze alt permis pentru ca am o interdicție de a conduce pe teritoriul Germaniei. Ce pot sa fac pentru a avea permisul din nou?

  2. Cand trebuie sa depun cererea pentru reducerea perioadei de suspendare la 30 de zile. Mentionez ca mi s-a suspendat permisul pentru 90 de zile în data de 15.10 , dar am primit dovadă pentru 15 zile. Multumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *