Redobândirea (recuperarea) permisului de conducere suspendat

În cazul în care ai rămas fără permis de conducere pe o perioada de 60 sau 90 de zile, există posibilitatea de a recupera permisul mai repede. Această opțiune este disponibilă doar pentru șoferii cu minim un an vechime, în ultimii 3 ani nu v-a mai fost suspendat și nu ați avut abateri de circulație în ultimii 2 ani.

Orice suspendare a permisului pe 30, 60, 90 de zile necesită susținerea unui examen pentru redobândirea permisului (13 din 15) . Dacă ai susținut examenul și ai fost admis se reduce la 30 de zile perioada de suspendare, în cazul în care nu susțineți examenul sau l-ați susținut dar nu ați fost admis se adaugă 30 de zile perioadei de suspendare și puteți ridica permisul fără examen.

Pentru a vă asigura că luați examenul din prima vă puteți pregăti aici Redobândire permis (13 din 15)

Examenul poate fi susținut săptămânal și este gratuit. Se poate programa doar la sediul poliției pe raza județului unde a fost suspendat permisul și aveți nevoie de cartea de identitate și dovada de conducere.

Vă puteți programa pentru susținerea examenului doar după expirarea dovezii (15 zile).

Condiții pentru a putea susține examenul:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

După admiterea examenului o să aveți nevoie de următoarele documente:

 1. copie a dovezii de conducere față verso;
 2. cerere tip, de reducere a suspendării;
 3. copie carte de identitate;
 4. copie proces verbal;
 5. copie la chitanța pentru plata amenzii

Depuneti documentele împreuna cu cererea la poliția județului unde v-a fost suspendat permisul sau pot fi trimise și prin posta cu mandat Postal

După ce se aprobă cererea, vă puteți ridica permisul de conducere doar cu dovada de conducere și cartea de identitate.

De reținut: 

Dacă în următoarele 6 luni de la redobândire vi se mai suspendă permisul, vi se vor mai adăuga 30 de zile la suspendare.

38 thoughts on “Redobândirea (recuperarea) permisului de conducere suspendat
 1. Buna ziua !! Mi-e să suspendat permisul pe 90 de zile din cauza vitezei ce trebuie să fac la ridicarea lui. Este pentru prima data in timp de 15 ani nici puncte nu am avut pana acuma ma poate ajuta cineva cu o intrebare?? multumesc

  1. Bună, Răzvan. Se mai întâmplă din păcte și astfel de lucruri :(. Dacă ai optat pentru susținerea examenului pentru redobândirea permisului, după admitere vei avea nevoie de documentele menționate mai sus. De obicei procesul de analizare durează o săptămână, dar se poate prelungi chiar și până la o lună. Aceasta depinde de cât de solicitat este sistemul. Rezultatul se va transmite prin calculator in judetul tău. După aprobarea cererii, ridicarea permisului se face la sediul Poliției, cu dovada de conducere în original și cartea de identitate (buletinul). Mult succes! 🙂

 2. In luna octombrie mi s-a suspendat permisul de conducere pe raza municipiului Bacau pentru depasirea vitezei (104 km in localitate)., pentru 90 zile. La 1 noiembrie mi-a expirat dovada, am sustinut examenul pentru redobandirea permisului si am trimis toate documentele, inclusiv cererea pentru reducerea perioadei de la 90 la 30 zile, la IPJ Bacau (locuiesc in Iasi). La 30 noiembrie ar fi trebuit sa primesc permisul, dar constat ca nu s-a operat in baza de date. Indeplinesc toate conditiile pentru aprobarea cererii si totusi nu am nici un raspuns.

  1. Salut, Adrian. Îmi pare rău să aud asta. Întârziere poate fi din cauza procesului de analizare și aprobare a dosarului, care poate dura mai mult, în funcție de cât de solicitat este sistemul. Însă dacă nu primești un răspuns cât de repede, te sfătuiesc să îi contactezi pe cei de la Direcția Regim Permise a județului tău și să le explici situația în care te afli. Mult succes!

   1. Multumesc frumos pentru raspuns! I-am contactat pe cei de la Directia Permise, dar m-au sfatuit sa sun la Bacau, ceea ce am si facut, dar nu mi s-a raspuns. De doua zile tot sun, dar centralistul imi spune ca cei de la Politia rutiera/Regim permise nu raspund.

    1. Cu drag! În cel mai rău caz, dacă se prelungește prea mult situația vă sfătuiesc să vă interesați dacă v-a fost trimis permisul în județul dumneavoastră. Dacă nu, să mergeți personal la sediul celor de la Direcția Permise a județului Bacău, să vedeți care este cauza acestei probleme. Sper totuși să nu fie cazul să faceți atâtea drumuri și să vă primiți permisul înapoi cât de repede!

 3. Buna ziua mia sa suspendat permisul de conducere pentru 90 de zile din cauza vitezei .
  Si nu am predat permisul de conducere miau zis ca imi vor pune 30 de zile in plus este adevarat?
  Si cand ma duc la redobandirea permisului trebuie sa ma duc cu amenda plătită?

  1. Salut, Marius. Din păcate este adevărat, nepredarea permisului se sancționează cu încă 30 de zile adăugate la perioada de suspendare.
   Pentru susținerea examenului, ai nevoie doar de cartea de identitate și dovada de conducere. Când depui dosarul, după admiterea examenului, vei avea nevoie de copia chitanței pentru plata amenzii și de celelalte documente menționate în articol. Succes!

  1. Salut Andrei, poți afla sunând la sediul polției rutiere care ți-a eliberat perimsul de conducere, iar în caz că nu răspunde nimeni, să mergi personal la sediul lor să te interesezi.

 4. Salutare . Multumesc mult celor care ma pot ajuta …eu am venit in anglia acum 2 ani aici am preachimbat permisul romanesc cu cel englez ..aici am acumulat 9 puncte si mi au revocat permisul si trebuie sa aplic pentru altul in ţara asta …eu acum nu mai locuiesc in anglia nici nu vreau sa mai merg ..ce ar trebui sa fac in romania sa il pot recupera pe cel romanesc ..va multumesc

  1. Salut. Cel mai bine este să sunați la sediul poliției care v-a eliberat permisul de conducere să vă spună exact demersul pe care îl aveți de făcut, având în vedere că e o situație mai complicată. Sau puteți contacta una dintre școliile de șoferi mai mari (e o probabilitate mare ca ei să mai fii întâlnit astfel de situații), dacă sunteți din Cluj, vă recomand să luați legătura cu cei de la Toni Auto. Mult succes!

   1. Multumesc mult pentru raspuns ..am sunta la doua scoli de soferi .sunt din bacau .una dintre ele mi a spus ca trebuie sa fac scoala din nou de la 0 ca unul care nu a mai avut permis niciodata ..cealalta mi a spus ca merg la politie cu fisa medicala le explic care este problema si ca mi s a revocat la doar 9 pct de penalizare si cu buletin si o sa mi elibereze altul
    ..altii mi au spus ca trebuie o redobandire ..eu ajung om romania saptamana care vine nu stiu ce sa cred .multumesc

    1. Cea mai bună și mai sigură soluție în acest caz este să mergi la sediul poliției și să le explici situația. Ei îți vor explica mai bine ce ai de făcut!

 5. Mi-a fost suspendat permisul pentru nerespectarea semnalelor luminoase și a barierelor la trecere de cale ferată.intrebare-știu ca nu beneficiez de reducerea de 30 de zile dar totuși trebuie susținut examenul sau doar ma duc sa ridic permisul după 90 de zile? Multumesc

  1. Salut. Din păcate da, trebuie să susții examenul, altfel perioada se va majora cu 30 de zile (vei avea 90+30 de zile de suspendare).

   1. Buna ziua
    Am sunat la poliția rutieră pe raza localități unde mi-a fost suspendat permisul și mi-au spus ca nu trebuie sa dau examen,ci doar sa aștept sa treacă cele 90 de zile care de fapt sunt 91.

 6. Buna ziua!
  Mi-a fost suspendat permisul 90 de zile din cauza vitezei in localitate(114km cu limitare de 60 km).Nu am dreptul de reducere a sanctiunii la 30 de zile intrucat in ultimii 2 ani am mai avut permisul suspendat.
  Intrebare;Daca nu sustin examenul de redobandire a permisului(13-15)voi avea o majorare de 30 de zile la perioada de suspendare,adica 120 de zile ?
  Mentionez inca o data ca permisul mi-a fost suspendat pentru viteza,nu pentru alta abatere.Multumesc anticipat!

  1. Buna ziua, cel mai bine e sa sunati la sediul poltiei din judetul dumneavoastra si sa va informati in legatura cu aceasta. Eu stiam ca daca nu sustii examenul, perioada se majoreaza. Insa intr-un comentariu anterior o persoana care se afla intr-o situatie asemanatoare (suspendarea permisului pe termen de 90 de zile fara posibilitatea reducerii sanctiunii) a mentionat ca i-a contactat pe cei de l-a politia rutiera, iar acestia i-au spus ca nu mai trebuie sa sustina examenul, doar sa astepte sa treaca cele 90 de zile. Eu va sfatuiesc sa sunati pentru a fi sigur!

 7. Buna ziua, in luna iunie 2017 am facut contestatie la un pv care s-a soldat cu proces pana in data de 29 noiembrie 2018, proces pe care l-am pierdut. In urma hotararii definitive am ramas fara permis pentru 60 de zile. Sunt in situatia ca nu stiu daca trebuie sau nu sa sustin acel examen, avand in vedere faptul ca in luna august 2018 l-am mai avut suspendat 30 de zile. Doamna la care am depus permisul mi-a spus din start ca nu voi mai beneficia de reducerea perioadei cu 30 de zile, dar nu inteleg daca mai e obligatoriu si in cazul meu?

  1. Bună ziua. Eu știam că examenul trebuie susținut neapărat. Însă recent am aflat că nu este obligatoriu, așadar cel mai bine e să susnați la sediul poliției și să vedeți dacă în situația dumneavoastră este necesar să îl susțineți sau trebuie doar să așteptași să treacă perioada de suspendare.

 8. Buna ziua!
  Permisul de conducere a fost luat pe o perioada de 30 de zile. A fost proces, la sfarsit s-a pierdut si apelul. Astazi a fost trimisa instiintarea de la tribunal, insa ea a fost data pe 12.12. 2018. Drept urmare, pentru ca nu a fost depus in termen de 15 zile de la rezultatul procesului , s-au mai adaugat inca 30 de zile, in total 60 de zile,
  In cazul acesta se poate da examen de redobandire, dupa expirarea dovezii de 15 zile?

  1. Buna ziua. Din păcate perioada suspendării nu se va reduce, va rămâne de 60 de zile. De asemenea, eu vă sfătuiesc să îi contactați pe cei de la sediul poliției pentru a vedea dacă sunteți obligat să susțineți examenul sau trebuie doar să așteptați să treacă perioada de susupendare. Asta pentru a sti sigur ce aveți de făcut!

 9. mi-a fost suspendat permisul pentru 120 zile pentru depasire limita viteza in localitate 101 km.am dat in judecata am pierdut procesul si am intarziat la predarea permisului drept pentru care s-au mai adaugat 30 zile deci in total 120. mai pot beneficia de reducere prin testare?

  1. Bună ziua. Din păcate nu veți beneficia de reducere de 30 de zile, deoarece perioada de suspendare a fost majorată conform legii. (Art. 221. –RAOUG195)

 10. Buna ziua mi sa suspendat permisul pentru 30 de zile pentru depășire pe linie continuă…Eu peste câteva zile o sa plec la lucru în străinătate și as avea nevoie de permis în original …se poate recupera cumva inainte de expirarea termenului de suspendare prin o declarație cum ca nu o sa conduc pe teritoriul româniei?

  1. Buna ziua, nu cred că este posibil să vă recuperați permisul mai repede de data stabilită. Dar, avand în vedere situația dumneavoastră, cel mai bine este să îi contactactați pe cei de la sediul poliției, și să le explicați, poate se va găsi o soluție, să primiți un act care să susțină absența permisului. În orice caz, pentru a ști exact care sunt posibilitățile, cel mai bine e să îi contactați. Este dreptul dumnevoastră să vă informați!

 11. Buna ziua, mi-a fost suspendat permisul 60 de zile pentru circularea pe contra sens cand am efectuat o parcare. Nu sunt sigur daca trebuie sa ma prezint pentru un examen sau daca trebuie sa astept pana se termina perioada si sa ridic permisul.

  1. Bună ziua, ambele variante sunt posibile. Poți să te prezinți la examen dacă dorești să beneficiezi de reducerea de 30 de zile; trebuie să susții examenul și să îl promovezi. Sau poți să aștepți să treacă perioada suspendării și să îl ridici.

 12. Salut
  Am depasit viteza pe autostrada si am permisul susprndat ptr 90.zile
  Intrebare unde ma duc s adau redobandirea?
  Fapta a fost savarsita pe a1 iar eu sumt din bucuresti?
  Multumesc

  1. Salut. Vei susține examenul pentru redobândirea permisului la sediul poliției rutiere unde ți-a făcut permisul, deci în cazul tău în București.
   „Art. 106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă”. Succes!

  1. Într-adevăr poti alege să nu susții examenul pentru redobândire în anumite situații. Însă, dacă dorești să beneficiezi de reducerea perioadei de suspendare cu 30 de zile, trebuie să te prezinți și să promovezi examenul. Așadar, ambele variante sunt posibile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *