Redobândirea (recuperarea) permisului de conducere suspendat

În cazul în care ai rămas fără permis de conducere pe o perioada de 60 sau 90 de zile, există posibilitatea de a recupera permisul mai repede. Această opțiune este disponibilă doar pentru șoferii cu minim un an vechime, în ultimii 3 ani nu v-a mai fost suspendat și nu ați avut abateri de circulație în ultimii 2 ani.

Orice suspendare a permisului pe 30, 60, 90 de zile necesită susținerea unui examen pentru redobândirea permisului (13 din 15) . Dacă ai susținut examenul și ai fost admis se reduce la 30 de zile perioada de suspendare, în cazul în care nu susțineți examenul sau l-ați susținut dar nu ați fost admis se adaugă 30 de zile perioadei de suspendare și puteți ridica permisul fără examen.

Pentru a vă asigura că luați examenul din prima vă puteți pregăti aici Redobândire permis (13 din 15)

Examenul poate fi susținut săptămânal și este gratuit. Se poate programa doar la sediul poliției pe raza județului unde a fost suspendat permisul și aveți nevoie de cartea de identitate și dovada de conducere.

Vă puteți programa pentru susținerea examenului doar după expirarea dovezii (15 zile).

Condiții pentru a putea susține examenul:

Art. 221. alin. (1) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b) a obţinut permis de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data săvârşirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de măsură;
d) în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementara nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

După admiterea examenului o să aveți nevoie de următoarele documente:

 1. copie a dovezii de conducere față verso;
 2. cerere tip, de reducere a suspendării;
 3. copie carte de identitate;
 4. copie proces verbal;
 5. copie la chitanța pentru plata amenzii

Depuneti documentele împreuna cu cererea la poliția județului unde v-a fost suspendat permisul sau pot fi trimise și prin posta cu mandat Postal

După ce se aprobă cererea, vă puteți ridica permisul de conducere doar cu dovada de conducere și cartea de identitate.

De reținut: 

Dacă în următoarele 6 luni de la redobândire vi se mai suspendă permisul, vi se vor mai adăuga 30 de zile la suspendare.

8 thoughts on “Redobândirea (recuperarea) permisului de conducere suspendat
 1. Buna ziua !! Mi-e să suspendat permisul pe 90 de zile din cauza vitezei ce trebuie să fac la ridicarea lui. Este pentru prima data in timp de 15 ani nici puncte nu am avut pana acuma ma poate ajuta cineva cu o intrebare?? multumesc

  1. Bună, Răzvan. Se mai întâmplă din păcte și astfel de lucruri :(. Dacă ai optat pentru susținerea examenului pentru redobândirea permisului, după admitere vei avea nevoie de documentele menționate mai sus. De obicei procesul de analizare durează o săptămână, dar se poate prelungi chiar și până la o lună. Aceasta depinde de cât de solicitat este sistemul. Rezultatul se va transmite prin calculator in judetul tău. După aprobarea cererii, ridicarea permisului se face la sediul Poliției, cu dovada de conducere în original și cartea de identitate (buletinul). Mult succes! 🙂

 2. In luna octombrie mi s-a suspendat permisul de conducere pe raza municipiului Bacau pentru depasirea vitezei (104 km in localitate)., pentru 90 zile. La 1 noiembrie mi-a expirat dovada, am sustinut examenul pentru redobandirea permisului si am trimis toate documentele, inclusiv cererea pentru reducerea perioadei de la 90 la 30 zile, la IPJ Bacau (locuiesc in Iasi). La 30 noiembrie ar fi trebuit sa primesc permisul, dar constat ca nu s-a operat in baza de date. Indeplinesc toate conditiile pentru aprobarea cererii si totusi nu am nici un raspuns.

  1. Salut, Adrian. Îmi pare rău să aud asta. Întârziere poate fi din cauza procesului de analizare și aprobare a dosarului, care poate dura mai mult, în funcție de cât de solicitat este sistemul. Însă dacă nu primești un răspuns cât de repede, te sfătuiesc să îi contactezi pe cei de la Direcția Regim Permise a județului tău și să le explici situația în care te afli. Mult succes!

   1. Multumesc frumos pentru raspuns! I-am contactat pe cei de la Directia Permise, dar m-au sfatuit sa sun la Bacau, ceea ce am si facut, dar nu mi s-a raspuns. De doua zile tot sun, dar centralistul imi spune ca cei de la Politia rutiera/Regim permise nu raspund.

    1. Cu drag! În cel mai rău caz, dacă se prelungește prea mult situația vă sfătuiesc să vă interesați dacă v-a fost trimis permisul în județul dumneavoastră. Dacă nu, să mergeți personal la sediul celor de la Direcția Permise a județului Bacău, să vedeți care este cauza acestei probleme. Sper totuși să nu fie cazul să faceți atâtea drumuri și să vă primiți permisul înapoi cât de repede!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *