Rovinieta- Informații și acte utile de care să ții cont

Rovinieta este o taxă plătită de șoferi pentru a putea circula pe drumurile naționale din afara orașelor sau în intravilanul reședințelor de județ și municipiilor. Rovinieta se aplică pe întreg teritoriul României (de unde și termenul de ”Ro+Vigneta”). Aceasta trebuie plătită pentru toate categoriile de autovehicule, indiferent dacă șoferul are reședința în România sau dacă autovehicul este înmatriculat sau nu în acest stat.

Tariful rovinietei se calculează în funcție de tipul autovehiculului. De asemenea, poți alege dintre mai multe perioade de valabilitate atunci când o achiziționezi: 1 zi, 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau 12 luni. Pentru persoanele care călătoresc cel puțin o dată pe lună în afara localității, se recomandă achiziționarea rovinietei pentru 12 luni.

Poți să plătești rovinieta cam în orice benzinarie, ori la toate punctele paypoint din țară. Poți alege și varianta de achiziționare online (există și aplicații de homebanking care îți ofera această posibilitate) sau prin SMS.

Cum păstrez rovinieta plătită, dacă se schimbă proprietarul și numărul de înmatriculare al mașinii? 

În această situație trebuie să completezi cererea de mai jos:  

Formular cerere schimbare numar.pdf (cnadnr.ro)

Aceasta se scanează și împreună cu Cartea de identitate a vehiculului se trimit pe adresa de email:  schimbarenumar@andnet.ro. Există și varianta de a te prezenta personal la sediul CNAIR din județul tău, pentru a depune documentele. 

Asigură-te că ai trecut adresa ta de email corect și lizibil pentru a primi confirmarea. 

Termenul de confirmare este de 5 zile lucrătoare, însa „în cazul în care pe bonul de rovinietă este trecută corect seria de șasiu se poate circula și înainte de a primi confirmarea”, a afirmat un reprezentant, în urma unui apel la sediul CNAIR.

Pentru mai multe informații intră pe site-ul oficial (aici).

Drumuri frumoase și fără surprize neplăcute, îți dorim!

Citește și despre Preschimbarea permisului de conducere.

via GIPHY

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *