Acte necesare: Schimbare Permis de Conducere

Îți expiră permisul de conducere sau l-ai pierdut? Nu-ți face griji, ți-am pregătit lista cu actele de care vei avea nevoie și procedura cu toți pașii necesari pentru preschimbarea permisului de conducere rapid și fără probleme. În plus, îți vom arăta cum să îți faci programare online pe site-ul DRPCIV, evitând astfel să-ți pierzi timpul cu statul la cozi.

Care sunt actele sunt necesare pentru schimbarea permisului?

Permisul auto poate fi schimbat înainte sau după expirarea acestuia, dar doar după ce ai efectuat vizita medicală. Pentru eliberarea unu permis cu o nouă valabilitate, vei avea nevoie de următoarele documente:

 • Cererea titularului. Este o cerere tip care se eliberează de la ghișeu, se completează și se semnează pe loc.
 • Buletinul sau cartea de identitate a titularului, în original și copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
 • Dovada efectuării plății taxei pentru permisul de conducere. Taxa este de 89 de lei și poate fi achitată online sau pe loc, în numerar, la ghișeu. Dacă alegi să achiți online, asigură-te că ai la tine dovada plății, atunci când mergi să depui dosarul. Mai multe informații despre această taxă aici.
 • Permisul de conducere care necesită schimbat, în original. Deci nu îl uita acasă! 😀
 • Adeverința medicală. Acesta este un document emis de o unitate medicală autorizată care atestă faptul că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule.
 • Pentru situația în care permisul a fost pierdut sau a fost furat, trebuie completată o declarație tip. Aceasta se eliberează de la ghișeu.
 • Un dosar tip plic pentru toate aceste documente.

După depunerea dosarului ți se va face fotografia pentru noul permis și vei primi dovada de circulație, pentru a putea conduce. În aproximativ 7 zile vei primi noul permis de conducere, acasă.

Începând cu data de 1 octombrie 2020 taxa pentru permis va putea fi achitată doar online. Citește aici comunicatul DRPCIV.

Pentru eliberarea permisului de conducere în alte situații, găsești aici informațiile necesare.

Fișa Medicală

Preschimbare permis de conducere- fișa medicală

Pentru fișa medicală este nevoie doar de adeverință de la medicul de familie și cartea de identitate, în original. Examinarea constă din: consult oftalmologic, consult orl, EKG, aptitudini motrice de bază (de exemplu, ridică-te pe vârfuri, stai pe călcâie, etc). Fișa se eliberează pe loc.

Cum faci o programare online?

Programarea online pentru preschimbarea permisului de conducere se face direct de pe site-ul oficial DRPCIV.

Este obligatoriu să te prezinți la ora aleasă de tine, la sediul DRPCIV. Dacă întârzii îți vei pierde rezervarea.

Mai jos ți-am pregătit un video, care îți arată pas cu pas cum să te programezi online. 🙂

Care e valabilitatea permisului de conducere?

Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea:

 • 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
 • 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE.

Mai multe informații despre permisele de conducere pentru diverse categorii găsești aici.

Acum știi tot ce ai de făcut și nu te va stresa niciun document ce ar putea să lipsească din dosarul tău! Spor îți doresc! 💪

Catch Me If You Can Attorney GIF - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

10 thoughts on “Acte necesare: Schimbare Permis de Conducere”

 1. Salut. Am permis de conducere obtinut in Cehia. Imi puteti spune daca trebuie preschimbat obligatoriu, sau il pot schimba inainte sa expire. Multumesc

  1. Permisul meu schimbat în Olanda apare năvălitd ,el expira în Februarie cum trebuie sa procedez în contextul în care eu sunt în România și boi rămâne în tara . precizez ca permisul pe care l-am schimbat în Olanda l-am dobândit în România. Multumesc.

 2. Am terminat scoala de soferi, dar inainte de a ma programa la examenul practic (sala), m-am casatorit si am alt nume. Ce trebuie sa fac? Multumesc,

 3. Buna ziua
  Daca nu mai folosesc categoria C (Camion) al permisului de conducere este obligatoriu preschimbarea acestuia avand in vedere ca, categoria B (Masina) se preschimba doar la 10 ani si nu la 5 ca si in cazul categoriei C (Camion)
  Multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *