Sensul Giratoriu – Noile schimbări din Codul Rutier 2023

Ordonanța HG 130/2023 a adus modificări regulamentului de aplicare a Codului Rutier începând cu data de 17 februarie 2023. Cele mai importante puncte vizează circulația în sensurile giratorii și circuitul permiselor de conducere reținute de polițiști în funcție de natura abaterilor, conform avocatnet.ro

1.Sensul giratoriu și circulația în interiorul aceastuia

Este unul dintre principalele puncte conținute în noua ordonanță, și probabil cel mai discutat. Intersecția cu sens giratoriu este definită ca intersecție dirijată, semnalizată ca atare și având una sau mai multe benzi; circulația desfășurându-se în jurul zonei centrale. În noua prevedere este specificat că în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii auto au obligația să respecte regulile privind circulația pe benzi, trebuie să semnalizeze părăsirea intersecției din timp și să se asigure că pot schimba banda fără a perturba circulația și fără a-i pune în pericol pe ceilalți participanți la trafic.

2. Verificări în evidența permiselor de conducere reținute

Aceste verificări, precum și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie vor putea fi făcute și de către polițiștii de frontieră.

3. Permisele de conducere reținute și circuitul acestora

Permisele de conducere reținute, făcând excepție cele eliberate de o autoritate străină, sunt trimise la serviciul poliției rutiere ce îl are în evidență pe șofer cu scopul restituirii – permisul va fi restituit  în prima zi lucrătoare care urmează celei în care au fost efectuate mențiunile, în cazul în care titularul acestuia nu a cerut restituirea la nivelul acestei structuri ori reținerea documentului nu a fost făcută pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea autorităților, când perioada de valabilitate a permisului a expirat etc.

4. Punerea în aplicare a reducerii perioadei de suspendare

Au fost revizuite prevederile pentru aplicarea beneficiului de reducere a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Și anume, în noua versiune este specificat că “cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”, până acum era prevăzut că “cererea se depune, după caz, până în a 30-a zi, respectiv a 45-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare”. Vezi mai multe despre redobândirea permisului suspendat aici.

5. Marcajele pentru stațiile de tramvaie fără refugiu 

Au fost reglementate, iar administratorii au obligația de a pune în aplicare modificările privind amenajarea stațiilor de tramvai (înainte erau obligații doar în legătură cu stațiile de autobuz și troleibuz). Mai clar, a fost revizuit marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie.

Acestea sunt principalele modificări adoptate la începutul anului 2023. Vă dorim drumuri sigure și spor la condus!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: